Ome Jan

Ome jan is niet meer…

Het klinkt dramatisch en dat is het ook. Ik schreef in 2009 een artikel met de kop: 25 jaar onvervalste vd Vathorst humor. Die humor is er nu niet meer op dat plekje in Amsterdam-West dat die ouderwetse Jordanese humor best kan gebruiken.

Ik leerde Ome Jan en Tante Hennie kennen omdat ik de biografie van Rayen Simson schreef. Ik heb een aantal interviews met ze gehad. De verhalen van Ome Jan hebben mijn beeld over de onstaansgeschiedenis van het Nederlandse kickboksen gekleurd. Er viel heel wat te lachen in dat onoogelijk gebouw in West. Dank hiervoor & rust zacht.

In de biografie van kickbokser Rayen Simson begint het hoofdstuk ‘Ome Jan en Tante Hennie’ met een quote van Ome Jan: “Je tegenstander is iemand die harder traint om jou de ring uit te slaan”. Behalve trainer was Ome Jan ook vader, moeder, schoolbegeleider en vriend tegelijk. Ome jan vond dat er tussen de vechter en de trainer een speciale band moest zijn die tot ver in het privé domein reikte. De trainer moet met oplossingen komen. “Het gaat slecht op school, ik heb geen zin meer in”. “Mijn verloofde is geen maagd meer”. “Ik lig dronken in de sloot, kun je me ophalen”. De vechter moet van zijn kant geloven in de magie tussen hem en de trainer ook wanneer het minder gaat in de ring. Kortom Ome Jan is een hele speciale, dat moest ik even kwijt. Sterkte voor Tante Hennie en Rik.

Bovenstaande foto is van Don Clovis. 3de van links is Don Clovis. In het midden Ome Jan met rechts daarachter Rayen Simson. Helemaal rechts Tante Hennie. Meer over Ome Jan en Tante Hennie is te lezen in Rayen ‘Tru Bala’ Simson. Je kunt die biografie kopen bij Simson Gym of bij Bol.

De pagina uit 2009 met “25 jaar onvervalste vd Vathorst humor” vind je hier.

 

007677C0-9374-4352-AAE7-609E0A1D34D1
Rechts Ome Jan met Rayen Simson

Eén gedachte over “Ome jan is niet meer…”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s