Blanken zijn beter: Ze eten geen apen!

Ik was op een bijeenkomst van Avanti in Almere. Avanti is de diversiteitsclub van de stad. En ja, die bijeenkomst werd bezocht door vriendelijke mensen met verschillende etnische achtergrond. En tot mijn genoegen: er waren veel Mixed Couples. Volgens mij is Almere de stad met de meeste Mixed Couples. Ik mocht iets vertellen over mijn boek Mixed Couples, 14 recepten voor een gelukkig leven. Ik had Amal Abbas-Saal uitgenodigd iets over haar ervaring als Mixed Couple te vertellen. Zij en haar man Tom zijn het eerste mixed couple in mijn boek Be Mixed!. Amal verbeterde mij direct: ‘mixed’ geeft een verkeerd beeld. Mixed associeer je met ‘mixed up’. Mixed geeft verwarring: ben een beetje ’dit’ of meer ’dat’? Natuurlijk ben je honderd procent ‘dit’ én honderd procent ‘dat’. Mixed in die context is ook nog eens een overblijfsel uit de koloniale tijd. Dus de tijd dat iedereen werd wijsgemaakt dat ‘blank’ superieur is. Ze vertelde over een Afrikaans stel dat bij haar kwam. Amal is gezinstherapeut. De betreffende vrouw meende stellig dat ‘blanken’ beter waren. Amal vroeg waarom ze dat dacht. De vrouw antwoordde: ‘They don’t eat monkey!’

Amal kan woest worden door zo’n opmerking. Dit is wat kolonialisme gebracht heeft. Ze keerde als mixed Sudanese haar wit, Joods, Duits milieu de rug toe en sloot zich aan bij de zwarte gemeenschap. Tenslotte werd ze verliefd op een witte man uit Zeist. Haar vrienden konden dat niet begrijpen.

Be Mixed! gaat over mensen van diverse culturele achtergrond die verliefd op elkaar worden. Dat heeft consequenties, de wederzijdse families hebben niet altijd begrip. Daarom waardeer ik Avanti: ze weten altijd een mixed, divers publiek aan zich te binden. Dat is van deze tijd. Dat is goed!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s