Alleen witte mensen kopen Be Mixed!?

“Ik ga Be Mixed! cadeau doen aan mijn broer.” Dat is één van de reacties van een ‘early adapter’. Zo noem ik de kerstkopers van Be Mixed!. Ineens beseffen zij dat ze in hun vriendenkring een Mixed Couple hebben dat snakt naar de verhalen van Rachel, Lucretia, Meike of Christa. Enkelen kopen op voorhand een aantal exemplaren om ‘onder de kerstboom’ aan hun familie cadeau te doen. Dat was in de voorverkoop toen ik nog geen webwinkeltje had waar je veilig met iDeal mijn boek kunt kopen. De meeste kopers komen uit de kennissenkring van F. en mij. Wie zijn dat?

De eerste kopers zijn witte mensen. Het duurt tien dagen voordat de eerste gekleurde kopers zich aandienen. Één is Mo Hershi, Neerlands eerste zwarte oude-jaars conferencier. De ander is een knappe dame die in een ingewikkelde Mixed relatie zit en benieuwd is hoe anderen het aangepakt hebben. Voor latere lezers geldt hetzelfde. Zij worden geconfronteerd met ingewikkelde relaties tussen de families. De ‘jungle’ van de andere familie waar rituelen belangrijker zijn dan het geluk van het gemengde stel. Be Mixed! kan een uitweg bieden door alle positieve verhalen. Be Mixed! als zelfhulp boek, daar heb ik nooit aan gedacht. Aan de andere kant weet ik dat dertig procent van de Mixed relaties het niet haalt.

Iets meer dan de helft van de witte lezers is man. Slechts twee mannen maken deel uit van een Mixed Couple. Van de eerste witte lezeressen heeft niemand een Mixed relatie.

Ik heb om een reactie gevraagd. De meesten hebben in ieder geval mijn introductie gelezen. En zijn verrast. Mixed is een factor in de geschiedenis. Op Mixed uit het Oosten wordt anders gereageerd dan op Mixed uit het Westen. Oost of west, sommigen kunnen het niet aan dat mensen met een verschillende culturele achtergrond verliefd worden op elkaar. Dat geldt voor beide zijden van de culturele barrière. Misschien bieden de 14 verhalen een houvast voor verliefden met een verschillende culturele achtergrond.

Be Mixed!: ISBN 978-90-821482-4-4

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s